8 Fun facts om graviditet och amning!

Bilden är här ifrån.

Nu är jag inne på sluttampen av detta block och denna termin, vilket känns otroligt skönt. Jag har inte vart ledig sedan jag började i augusti förra året, eftersom vi inte har några lov. Därför ska det bli extra fantastiskt med sommarlov!

Jag tänkte dela med mig av fun fakts om gravidotet som jag inte visste förut. Hoppas ni gillar dem!

8 Fun fakts om graviditet och amning!

1. Bröstvårtornas doftkörtlar har samma doft och smak som fostervattnet som barnet ligger i i magen. Därför kan barnet känna igen och hitta bröstet på mamman direkt efter födseln.

2. Barnet kan höra moderns röst under slutet av graviditeten, i magen. Därför är den också van/är anpassad till modern och hennes röst. Barnets första skrik är i samklang med moderns röst efter födseln.

3. Många kvinnor tappar en ökad mängd hår efter graviditeten men detta hår är egentligen det hon skulle tappat under graviditeten. Men som det ökade hormonpåslaget sätter stopp för.

4. Det är 40% chans att bli gravid (beroende på ålder) även fast man har sex på ägglossningsdagen. Så ett mirakel är ingen överdrift!

5. En kvinna kan blöda ca 4 dagar till 8 veckor efter födseln ifrån det ställe där moderkakan har suttit.

6. Graviditetsillamående och kräkningar drabbar ofta kvinnor när barnet är i det mest känsliga stadiet. Det är ett skydd för att undvika att barnet påverkas av toxiner (gifter) samt andra mikrober, som vi i vanliga fall får i oss, som i sin tur skulle kunna påverka barnets utveckling.

7. De hormoner som frisätts hos en kvinna vid amning hjälper hennes kropp att krympa livmodern till sin ursprungliga storlek snabbare. Det hjälper henne även att tappa graviditerkilona snabbare.

8. När barnet föds har navelsträngen vuxigt och blivit hela 50 cm lång!

Visste ni om något av det här? Blev ni förvånade?
Hoppas att ni får en underbar dag!
Love! Petra Elisabeth.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer