Att vara förstagångsväljare

Okej så denna dag är redan avsett till att gå till historien. Jag tror många, inklusive jag, har väntat på den här dagen som någon slags domedag för att få reda på vad Svenska folket faktiskt tycker. Det har vart spekulationer fram och tillbaka, vem är störst, vem får flest röster, vilka ska teama ihop med vem? (Hm..Det låter nästan som om jag skriver om en ny säsong av Robinson). Men ikväll kommer vi i alla fall få det svart på vitt. Dock har jag en känsla av att den kommande tiden efter valet kommer bli mer kaotisk än vad vi har fått se hittills.

Självklart har jag egnat förmiddagen till att rösta. Valsedeln kom på posten för några veckor sedan och den har suttit på kylskåpet sedan dess. Som en konstant påminnelse av min plikt och rättighet som Svensk medborgare.

Vi gick ner till lokalen som var i min gamla grundskola. En plats jag inte har vart på sen förra valet (eller, innan dess, när jag gick ut nian). Vi mötte alla partirepresentanter utanför ingången som stod och delade ut vallappar. Själv hälsade jag artigt men ignorerade deras framsträckta hand. Jag gick in och plockade lappar från de uppställda borden där inne i stället.

Jag visste redan vilka lappar jag skulle plocka på mig. Jag valde en av varje, från vänsterpartist till Sverigedemokraterna. Jag hade bestämt mig för att behålla mitt stadiga pokerface så länge som möjligt. Jag gick med rak rygg, stolt över att ge min röst. Dock kände jag mig lite nervös medan jag gick mot det lilla båset för att göra mitt val.

Det är vissa gånger som man vet att man står ensam, i ett valbås på valdagen är en av dem. Jag kommer i håg förra valet då jag röstade för första gången. Många i min omgivning hade gett mig råd, berättat hur jag skulle tänka, vad de olika partierna stod för och vad de själva ansåg vad "bäst för Sverige". Jag visste förstås det här redan och hade min egen åsikt. Men när jag stod där i valbåset, stod jag där själv. Det var läskigt. Jag hade nästan velat ha någon stående bredvid mig som förklarade och sa vad jag skulle göra. Dock visste jag att jag antagligen var mer påläst, insatt och lämpad för att ge min röst än många andra som hade gått in i denna lokal före mig. Men just eftersom jag visste hur viktigt valet var kunde jag inte låta bli att ha mängder med beslutsångest. Missförstå mig rätt, jag visste vad jag tyckte. Men osäkerheten fanns där. Tillslut tog jag ett djupt andetag, kryssade för det som jag hade bestämt mig för sedan lång tid tillbaka. Långt innan folk hade börjat förklara för mig hur jag skulle göra. Sedan slöt jag kuvertet och stoppade ner det i postfacket. Jag hade lagt min röst.

När jag stod där i valbåset idag blixtrade känslor och minnen från förra valet framför mina ögon, som en stor deja vu. Men det var stor skillnad den här gången. Jag var mer förberedd, känslomässigt alltså. Jag var redo på ett annat sett. Den här gången tvekade jag inte och jag behövde inte någon som stod bakom mig som stöd. Jag visste min plats som individ och att min röst räknades. Min åsikt dominerade, inte någon annans. Det kändes underbart befriande.

Den här gången var det min lillebrors tur att rösta för första gången. Om jag känner honom rätt tror jag att han gick igenom liknande känslostormar som jag gjorde. Men jag är inte ett dugg orolig. Han är oerhört kritiskt tänkande och jag vet att han kan reflektera med sig själv. Så han tog nog ett perfekt val utifrån sina egna åsikter.

Ikväll kommer vi sitta och äta godis framför valvakan medan vi tittar på de stigande staplarna på tv:n. Jag vågar knappt ge min in i "vem tror du blir störst" diskussionen men jag har mina aningar. Vi får se!

Har du röstat? Vem tror du blir störst?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Annaasvensson
Annaasvensson,
Jag har också röstat, dock i veckan innan 😊
nouw.com/annaasvensson
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så viktigt! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Viktor Högnäs,
Att rösta är ju att utnyttja demokratin och rösträtten, vilket är väldigt bra! Det gäller att lägga en röst oavsett, blankt eller parti! 😊 Blankt ger ju för demokratin och rösträtten iallafall! 😊
www.nouw.com/viktorhognas
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så viktit! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Denevigaresenären
Denevigaresenären,
Bra jobbat! Viktigt att vara delaktig och rösta även om det kan kännas oerhört svårt ibland när man måste bestämma sig.
nouw.com/denevigaresenären
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så viktigt! 😃
nouw.com/petraelisabeth
theamartinsson
theamartinsson,
Jag har också röstat! Tycker det ��r viktigt 😊
nouw.com/theamartinsson
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
ja, verkligen viktigt!: D
nouw.com/petraelisabeth
Therese,
Ja, det är så otroligt viktigt att utnyttja sin rätt (och skyldighet) att rösta. Jag har vetat vad jag vill rösta på länge nu och hade, tack och lov, ingen beslutsångest i båset men jag blir fortfarande lite nojig. Typ över sådana där "löjliga" saker som att jag ska ha tagit fel lapp eller liknande hehe.
www.theresewiksten.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så viktigt! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Nilla,
Vi röstade också igår. Väldigt viktigt att rösta, men så tråkigt att vi ännu inte har fått veta det slutgiltiga resultatet av valet!
blankatorpet.blogspot.com
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så viktigt!: D
nouw.com/petraelisabeth
Paulina,
Röstade i förtid. Så smidigt. Viktigt att göra sin röst hörd😊👍🏻
paulinageidenmark.devote.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så viktigt! Har inte förtidsröstat men tycker det är roligt att gå på valdagen 😃
nouw.com/petraelisabeth
sweetwords
sweetwords,
Ja otroligt vad jämnt det är, spännande så jämnt har det aldrig varit att det avgörs flera dagar efterpå
nouw.com/sweetwords
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, sååå jämnt! Tror det blir omval 😊
nouw.com/petraelisabeth
Jennie,
Röstade för andra gånger i år på Rött Och det känns så bra! Fick med mig killen också som aldrig röstat ☺️🌸
beautyela.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Så viktigt att rösta! Härligt 😃
nouw.com/petraelisabeth
Lexochlogan
Lexochlogan,
Spännande att rösta för första gången, tror det var min tredje gång
nouw.com/lexochlogan