Blodtransfusion

Bild hämtad här .

En blodtransfusion innebär att man tillför kroppen nytt blod. Detta blod kommer ifrån blodgivare som vem som helst kan bestämma sig för att bli. Blodet som du bestämmer dig för att ge kommer att delas upp i sina beståndsdelar, plasma, röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Detta görs för att personen som ska få ditt blod kan bara behöva en viss del av blodet, då de olika beståndsdelarna har olika uppgifter i kroppen. Efter detta delas även blodet upp efter ett system som kallas AB0-systemet. Detta system ser till att blodet du lämnar får en speciell betäckning utifrån vad du har för blodgrupp. Dessa grupper kallas A, B, AB och 0 (noll). Det finns även någonting som heter Rh-system vilket brukar kännas igenom som + (plus) och - (minus).

Vad är anledningen till dessa system?
Som du säkert vet kan personer med en viss blodgrupp bara ge blod till vissa personer. Detta beror på blodets "utseende" och vårt immunförsvar. När det kommer till utseendet för de olika blodgrupperna finns det olika sockermolekyler fästade på proteiner på blodkropparna, dessa kan vi kalla för "handtag". Våran kroppars immunsystem är vana vid våra egna "handtag" och reagerar inte på dessa i vårt eget blod, inte heller ifall vi får blod av en person med samma blodgrupp som oss själva. Ifall vi däremot skulle få fel blodgrupp innebär detta att vårt egna immunsystem kommer reagera på dessa främmande "handtag" och försöka förgöra inkräktarna, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för personen.

Vem kan få vems blod?
AB0-systemet visar att en person med betäckning A kan ge blod till både A och AB. En person med betäckning B kan ge blod till både B och AB. AB kan däremot bara ge till AB men ta emot blod ifrån alla grupper. 0 (noll) kan dock bara ta emot blod från sin egen grupp, alltså 0 men ge till alla. Även detta med Rh-system kontrolleras då ca 85% av befolkningen har en Rh gruppering vilket betecknas + medan resterande 15% inte har det, detta betecknas -. En person med plus kan bara ge till plus medan en person med minus kan ge till båda grupperna.

Som ni kan förstå är det mycket att tänka på när det kommer till att ge och ta emot blod för vårdpersonalen. Jag har själv aldrig vart och gett blod men nu när jag har läst om detta i skolan samt ska genomföra detta själv måste jag anmäla mig nästa gång jag är i Stockholm. Det är ju dessutom för en god sak!

Har ni gett blod? Är det något ni anser att jag behöver tänka på som kommande vårdpersonal?

Dela gärna med er av era egna erfarenheter!
Med vänliga hälsningar,
Petra Elisabeth.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

livetemellan
livetemellan,
Jätteintressant att läsa om olika saker du lär dig under studierna! 😊
nouw.com/livetemellan
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Hoppas du kommer in på din utbildning. Ser fram emot att läsa om dina erfarenheter. 😊
nouw.com/petraelisabeth