COLD HANDS, WARM HEARTS

I think as you grow older your christmas list gets shorter, because the things you want can't be bought.

Igår besökte jag och Andreas julmarknaden som hölls vid coppargruvan här i Falun. Jag hade sett fram emot den jätte länge och jag hade stora förväntningar! Så igår var det äntligen dags.

När vi kom fram såg vi att det var väldigt mycket folk på plats. Det var nästan svårt att se stånden för alla människor. Men väl inne på marknaden började det glesa ut lite.

Vi bestämde oss för att ta en runda och titta på alla stånden innan vi bestämde oss för vad vi ville se mer utav. Det fanns allt från julmat och godis till smycken och julgranar som man kunde köpa. Ja, i princip allt som hade med julen att göra fanns där.

Sedan hittade vi platsen där gruvtomtarna satt och tog emot önskelistor och pratade med alla barnen.

Barnen stod i en liten kö som hade bildats för att få träffa tomtarna. Man kunde se i deras blickar hur fulla av förväntan de var, samtidigt som de var lite nervösa. Väl framme vid tomtemor som tog emot deras önskelistor, blev de lite blyga och sneglade upp på kvinnan under deras stora mössor. Men när de sedan fick gå upp för trappan och prata med tomten slutade det ofta med en stor bamsekram.

Vi stod där och tittade en stund innan vi fortsatte vidare.

Vi hittade två saker vi ville köpa. Båda två var godis såklart, haha. Den första var knäck-klubbor, det andra var brända mandlar. Jag är egentligen inte mycket för godis men på såna här marknader hör det till. Och av någon anledning smakar allt så mycket bättre.

Vi gick runt på marknaden, knaprandes på våra mandlar, medan vi såg på de vackra föremålen som de sålde. Då och då passade vi att testa små smakprover de delade ut. Det blev allt från julkorv, godis, hembakat bröd och ostar. Allt smakade gudomligt. Men mest av allt njöt jag av att se på människorna som var där.

Det var en underbar stämning. Det stod ett par musikanter och spelade framför en stor eldstad där man kunde värma händerna. Och över allt sågs människor som hälsade, skrattade och njöt av något smakprov de just hade stoppat i munnen. Det var riktigt mysigt!

Det sista vi gjorde innan vi lämnade marknaden var att gå upp i ett torn där man kunde se ut över hela gruvområdet. Vi stod där ett tag och såg på de inramade tunnlarna och de gamla maskinerna där nere och försökte föreställa oss hur det var när denna gruva var aktiv och full med arbetare. Det går nästan inte att föreställa sig.

Det var en riktigt mysig första advent. Jag blev lite besviken över att "attraktionen" häst och vagn var för de små barnen. Jag måste ta med mig något barn nästa gång så att jag får göra allt det där roliga, som att prata med tomten och åka häst och vagn haha. Jag undrar varför folk förväntar sig att inte vuxna kan njuta av sånt där?

I alla fall. Min höjdpunkt var att se alla barnen träffa tomten och se deras ansikten när de gick tillbaka till deras föräldrar igen. Den glädjen sprider mer julstämning än hundratals pepparkakor och julmusik på repit. Jag hade kunnat stått där och tittat i flera timmar.

Hoppas att du hade en bra andra advent! Btw, har du vart på någon julmarknad än?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

tessbjork
tessbjork,
Så mysigt 😊 Jag har inte varit på nån julmarknad än, men ska på söndag 😊
nouw.com/tessbjork
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Åh vad härligt! 😍
nouw.com/petraelisabeth
Saramadelene
Saramadelene,
Härliga bilder <3
nouw.com/saramadelene
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! 😍
nouw.com/petraelisabeth