Don't be afraid

Don't be afraid to start a conversation that metters. 
Snöstormen som de har varnat för pågår fortfarande utanför mitt fönster. Det blåser och snöar kraftigt och dagarna har en lite grå blek nyans då snön får alla konturer att blekna där utanför. Jag tog en promenad runt sjöarna för att njuta av det vackra vintervädret och för att varva ner efter en hektisk vecka med skola och praktik.
Under de senaste veckorna har jag fått ställa mig, öga mot öga med en fråga som jag egentligen inte har lagt så mycket tanke till förut. Frågan handlar om kallprat och vikten att våga starta en konversation som har betydelse.
Jag har märkt det i många situationer jag har hamnat i genom åren. Vi börjar våra konversationer med att fråga hur den andre mår. Eller inte ens det, vi ställer en ledande fråga "är det bra?" då ett annat svar en "ja!" är uteslutet.
Det mesta av våra konversationer vi har är egentligen artigt kallprat. Till och med de "djupa" diskussionerna är egentligen en form av kallprat. De avancerade konversationerna är det inte ofta man behöver möta. Dock är det någonting jag har behövt lära mig att möta nu under min utbildning. Att våga stå kvar när någon tittar en djupt i ögonen och inleder ett riktigt samtal som är fylld med rädslor, smärta, glädje och sorg. Och att inte fly med blicken eller bli rädd för att säga någonting fel.
Detta är någonting som jag har behövt ställas inför allt mer. Att våga finnas där och inleda ett samtal som har en betydelse. Att veta vad man ska säga och inte säga är svårare än vad jag hade trott. Och att våga att inte säga någonting alls eller att våga bekräfta att det inte finns en positiv utväg är otroligt svårt. Man vill helst av allt sägs att allt kommer bli bra och att allt kommer att lösa sig. Med detta är ju inte alltid fallet. Därför kan denna konversation vara oerhört läskig att möta.
Men jag har insett att bara stå kvar och våga möta dessa konversationer är viktigare än vad det är man säger. Precis som att vara tyst och lyssna är viktigare än att säga någonting som definieras som "rätt". 
Detta är någonting som jag precis har börjat träna på och som jag kommer behöva träna mycket på. Det kommer nog krävas mycket erfarenheter bakom sig för att man ska kunna känna sig bekväm i dessa situationer. Men än så länge försöker jag att lyssna och att våga finnas där och möta dessa konversationer. Förhoppningsvis är det tillräckligt för tillfället.
Vad tror du?
#Nouw30DayChallenge​

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer