Hur bygger man ett ugglebo?

Ett projekt som jag hade på Öland vad att sätta upp alla fågelholkar som vi hade renoverat sommaren innan. Men det var en fågelholk som jag var extra nyfiken på. Det var nämligen ett ugglebo!
På Öland finns det mycket kattugglor som har haft svårt att överleva på grund av att det har vart så mycket snö. De får helt enkelt inte tag på födan under snön. Men det finns många ugglor på Öland och min tanke var "hur häftigt skulle det inte vara att ha en uggla boende i vår lilla skogsdunge i trädgården?". Så med den tanken rullandes i huvudet började jag ta reda på vad som krävdes för att bygga ett ugglebo.
Det är egentligen ganska enkelt. Allt som behövs är ett ugglebo (ifall man inte börjar med att bygg den själv).
Allt som behövs är:

1. Snöre. För att hänga upp upp holken.

2. Sax.
3. Hammare.
4. Stege.
5. Mossa och kvistar.
6. Ståltråd.
Börja med att göra rent i holken, alternativt bygg en ny. Sedan fyll botten med kvistarna för att spillning kan rinna ner i botten av holken.
Fyll sedan på med mossa för att ge ugglan en möjlighet att boa sitt hem. Knyt sedan fast snöret på ena sidan av holken.
Sedan var det bara att sätta upp den i trädet! Jag läste om att man inte ska sätta fågelholken i söderläge då det blir skollhett för fåglarna där inne. Och med det i åtanke valde jag ut en plats, högt uppe i en tall.
Jag satte fågelholken ovanpå en utstickande gren för att göra det lättare för mig då fågelholken var ganska tung. Sedan knöt jag snöret runt grenarna ovanför holken så att den skulle kunna hänga vilandes på dem.
Vi kilade fast holken med små träklossar för att se till att den satt fast ordentligt. Sedan kompliterade vi upphängningen med ståltråd runt trädet.
Och det var det! Jag tycker det blev bra! Vad tycker ni?
Nu hoppas jag bara att en uggla flyttar in! Det är en perfekt miljö för den att leva här i vår lilla skogsdunge. Det finns ett vattenfyllt dike fullt med grodor i på sommaren, små möss och sorkar som springer mellan åkrarna och småfåglar som flyger över fälten. Men hur häftigt skulle det inte vara med en alldeles egen kattuggla?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Maria ,
åååå va coolt ! va duktig du e 👍
www.iahoglund.blogg.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Mirre,
Men oh så fint och duktiga ni är. Öland är så fint är nästan uppvuxen där, ja i alla fall nära i oslarshamn. Var mycket på Öland då jag fortfarande bodde hemma
sweetwords.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Åh vad härligt! Jag hade faktiskt aldrig vart där innan förra sommaren. Nu älskar jag det 😃
nouw.com/petraelisabeth