Inspiration is everywhere

Jag vet inte hur många gånger jag har åkt den här sträckan med tunnelbanan. Jag passerar de här stationerna så fort jag ska någonstans, hem, bort eller någon annan stans. Och som med allt annat man gör om och om igen har detta blivit något som jag gör nästan som i trans.

Men när jag håller min kamera i handen är det som att jag ser saker för första gången igen. Jag ser ljusen reflekteras i allt som glänser. Jag ser leenden, skratt och sorg speglas i ansiktena på de personerna jag möter. Och jag finner inspiration för nya bilder överallt.

Jag satt som vanligt och väntade på att tunnelbanan här om dagen och under tiden cirkulerade en fråga som jag hade fått här på bloggen i mitt huvud. Hur fotograferar jag egentligen? Jag har fotograferat så länge att jag inte riktigt tänker på vad det är jag gör längre. Men jag bestämde mig för att plocka fram kameran och verkligen tänka på vad det var jag gjorde.

Så, det här var vad jag kom fram till:

Det finns vissa regler i fotografi. Man ska dela in bilden i någon form av rutnät där man ska försöka hålla "huvudobjektet" i bilden innanför någon av dessa linjer. Alltså så nära mitten som möjligt, men absolut inte mitt i bilden. Jag bryter mot dessa regler så ofta jag bara kan.

Jag tycker om raka linjer, djup och cleana bilder!

1. Jag fotograferar nästan alltid med bländare 4 till 6. Med detta menas att jag gör att det jag fokuserar på skarpt medan bakgrunden blir suddig. Detta skapar djup i bilden och jag tycker de blir mer verkliga. Att skapa djup i bilden kan man även göra med hjälp av att ha med någonting nära som blir suddigt (bilden till höger). Även detta skapar djup i bilden.

2. Jag försöker att hålla borta så mycket distraktioner ut bilden som möjligt. Du ser bilden här ovanför till vänster? Hade jag fått välja hade jag tagit bort personen som går längs perrongen. Det är en distraktion som fångar ögat när man tittar på bilden. Dock som med alla andra regler gillar jag att bryta dem då och då. Denna gång fick "promeneraren" vara med i bild.

3. Och så var det raka linjer. Jag tycker om raka linjer och objektet mitt i fokus! Kalla mig perfektionist men något av det värsta jag vet i en bild är när linjerna är olika långa som bidrar till en känsla av att bilden är sne. Titta längs ner i bilden här ovanför. Sträcken på plattorna är längre ner längst ner till höger än vad de är i vänstra hörnet. Detta är någonting som jag inte tycker om. Dock så är detta någonting som märks så lite i denna bild så det är okej. Föreställ dig då att hela bilden skulle vara på detta sett. Det som inte bidra till samma känsla. Denna bild innehåller väldigt mycket linjer. Tunnelbanan, stolparna i taket, plattorna i golvet. Tillsammans skapar det en helhet av en clean bild trotts det är mycket rörelse i bilden.

4. Kommer du ihåg att jag nämnde att man inte skulle sätta objektet mitt i bilden? Detta är nog den regeln som jag bryter mot allra mest. Som jag nämnde här ovanför så tycker jag om raka linjer och så vidare. Detta gäller rymd i bilden också. I bilden här nedanför är det lika mycket space på båda sidorna av personen. Även detta leder till en clean känsla som jag gillar. Det är inget måste såklart och som jag sa innan så säger "reglerna" att man inte ska göra på det här sättet. Men det är en del av min stil.

Framför allt så fotograferar jag allt som jag tycker är vackert. Jag tänkte inte mycket på ljussättning och komposition. Jag ser något jag gillar och då tar jag bild på det. Jag har fotograferat så länge och har under den tiden lärt mig kamerans teknik och utvecklat min egen stil som fotograf men detta kommer bara av träning. Mina bästa tips är egentligen att alltid ha med kameran och fotografera allt du ser. Du kommer lära dig jätte mycket och även utveckla din egen stil. Sedan är det alltid bra att finna inspiration i andras bilder. Hittar du en bild du gillar. Analysera den! Vad tycker du om med bilden? Hur har de gjort? Fotograferar de ovanifrån, underifrån eller rakt framifrån? Vart är fokuset? Sen försöker du göra lika dant.

Hoppas att detta har vart till någon hjälp och att du finner inspiration till att fotografera ännu mer! Jag lägger in en länk till ett youtube klipp så att du kan lära dig grunderna för en manuell fotografering. Sedan är det bara att köra!

Lycka till!

Ps. Min standardinställning är Bländare: 4-6. Iso: Auto Och så ändrar jag exponeringen (tiden) för att få ett bra ljus i bilden.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Carro ,
Å vad glad jag blir över att du delar med dig om dina enfarenheter och tänkar kring fotografering 🤗Jag försöker att lära mig alla inställningar på min ena systemkamera och nu kommer jag att titta på Youtube filmen också 😘
cuevas.blogg.se
Elisa,
Vad kul att läsa hur du tänker! Jag är inte alls på din nivå men gillar att fota även om jag inte gör det så mycket just nu. Ska definitivt kolla det klipp du länkat då jag behöver mer kunskap än jag har. Oftast blir det autoläge när kameran är framme, av ren lathet. 😊
elisamatilda.se
Johannasoderberg
Johannasoderberg,
Åååh vilka fina bilder!!! Wow!😍
nouw.com/johannasoderberg
Mirre,
Inspiration till foto kan man verkligen hitta överallt, har man fototänket så kan man se det precis var som det är det som är så häftigt
sweetwords.se
Fnulan,
Men åh tack vilka bra tips!!! Jag vill så gärna gå en bra fotokurs!!! Kan jag gå hos dig?
www.fnulan.se
Frökenny ,
Wow, vilken inspiration! Otroligt fina bilder!🌸💕
nouw.com/frökenny
charlottelinden
charlottelinden,
Åh, vad intressant att läsa!!! Du gjorde mig fotosugen 😃
nouw.com/charlottelinden
Maria ,
Bra tips , Sandra har köpt en fin kamera nu och tar nog till dina tips , hoppas allt e bra !! Jag befinner mig i Flen på en intensiv utb / Kram Maria
www.iahoglund.blogg.se
Kamilla,
Då bra tips från dig. Jag tycker också att det finns så mycket vackert i tunnelbanan om man bara tar det lite lugnt och ser sig omkring hittar man massor med nya ting.
kamillaskamera.com/
Yela
Yela,
Alltså wow vilken grym fotograf du är! Riktigt snygga & levande bilder 😍
nouw.com/yela