Månförmörkelse och pizza på stranden

Jag höll nästan på att missa att en månförmörkelse skulle äga rum på vår stjärnhimmel natten tills igår. Jag som är väldigt fascinerad av rymden, stjärnorna och månen. Men pappa tittade upp från sin surfplatta kvällen innan och sa "Vet ni om att det ska bli en månförmörkelse imorgon natt?". Självklart var detta någonting som vi inte kunde missa.

Jag blev riktigt taggat på en gång. Jag älskar när det händer saker och jag såg framför mig hur vi satt på stranden och såg på månförmörkelsen tillsammans. Jag började planera kvällen på en gång.

En sak som har stått med på min bucketlist för denna sommar var att äta pizza på stranden medan man såg solen gå ner bakom horisonten. Det kändes som denna kväll var ett perfekt tillfälle för denna aktivitet så jag förklarade min idé för min familj och härliga som de är gick de med på min lite udda idé. Så vi började med att åka till Sandvik för att köpa pizza.

På stranden satte vi upp solstolarna på de runda stenarna, plockade fram pizzan och såg solen gå ned. Det var en helt magisk solnedgång som färgade himlen i alla nyanser från rött till rosa. Och jag sträckte mig mot kameran för att ta en bild. Men mamma var lite för snabb och tog en bit av pizzan innan jag ens han märka det. Helt plötsligt var den bara borta. Jag som hade tänkt ta en bild innan vi började. Men jag tyckte bilden här ovan blev fulländad efter att den första biten försvann, jag får tacka henne för det, haha!

För att se månförmörkelsen åkte vi tillbaka till vår sida av Öland. Till den Östra sidan. Vi hade förutspått att månen skulle ligga långt vid horisonten, på motsatt sidan av där solen hade gått ner (väst). Och för det passade vår egen lilla hamn perfekt.

Vi anlände till Kårehamn precis i tid för att se månen stiga upp över det tunna molntäcket långt ut vid horisonten. Den syntes knappt till en början för att den var så pass mörk och röd. Men desto högre månen steg på himlen desto tydligare blev den.

Vi hade ställt upp våra solstolar på stranden igen och intagit våra positioner. Sedan satt vi och blickade upp mot stjärnhimlen. Månen var alldeles röd med ljusare kanter där uppe och under den kunde man skymta en röd liten pick. Det var Mars som tittade fram och spred sitt ljus som en starkare, röd stjärna precis ovanför horisonten.

Jag hade aldrig sett planeten Mars förut så det var roligt att kunna bocka av två astronomiska upplevelser denna kväll.

Kvällen var alldeles magisk. Det var varmt och fuktigt i luften och det kändes som att vi satt i en ångbastu. Dock blåste det kraftigt på stranden, men vinden var alldeles ljummen mot min hud, det var inte alls kallt. Till vår förtjusning var det helt klart på himlen och stjärnorna visade sig från sin bästa sida under hela kvällen.

​Men det absolut bästa var när månförmörkelsen nästan var över. Till en början såg vi en ljus liten prick på utkanten av månen men desto senare det blev desto tydligare blev den ljusa fläcken. Det var jorden som sakta men säker slutade skymma solens ljus ifrån månens yta. Till slut kunde man se en tydlig linje mellan månförmörkelsen och den "vanliga" månen och det var först då jag insåg hur mycket jorden hade skuggat månen i alla fall. 

Vi var helt emsamma på stranden vid den här tiden. De flesta hade gått redan när man först hade börjat skymta månen ovanför horisonten. Själv vad jag så glad över att vi stannade kvar till slutet så att vi fickuppleva månen återgå till sitt eget lysande själv.

Vilken fantastisk kväll det var! Att få sitta på stranden, höra bruset från vågorna och se på den vackra stjärnhimlen var helt klart en av de bästa kvällarna hittills här på Öland.
Kunde ni se månförmörkelse?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Jennysvardag
Jennysvardag,
Så fina bilder 😊 Så mysigt med pizza på stranden 😍
nouw.com/jennysvardag
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Ja, det var mysigt 😃
nouw.com/petraelisabeth
Paulina,
Vad mysigt🌸 Jättefina bilder😍
paulinageidenmark.devote.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Det var jätte mysigt 😊
nouw.com/petraelisabeth
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Kan det bli mer härligt än att sitta och kolla på solnedgången och äta en pizza 😊
nouw.com/sofialissmyr
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Eller hur?! Tänkte samma sak. Jag ska försöka göra det fler gånger innan sommaren är slut 😊
nouw.com/petraelisabeth
sandra,
nästan som en film 😃 otroligt mysigt
www.teamkjellstrm.blogg.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! 😃 Det var verkligen otroligt mysigt 😃
nouw.com/petraelisabeth
Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Åh vad mysigt 😃
nouw.com/jenniferssynpalivet
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Det var så mysigt 😃
nouw.com/petraelisabeth
Jenniey Love,
Så härliga bilder:) Jag var också ute och såg månförmörkelsen en stund. kramiz<3
prinsessanjenniey.blogg.se/
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack! 😃 Åh roligt! Det är verkligen någonting speciellt med stjärnhimlen 😊
nouw.com/petraelisabeth
Josefine,
men gud så mysigt!
www.josefinemalmqvist.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, det var så mysigt 😃
nouw.com/petraelisabeth
Nilla,
Så mysigt och underbara bilder!
blankatorpet.blogspot.com
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! 😃
nouw.com/petraelisabeth
sweetwords
sweetwords,
Men ohh så mysigt =D
nouw.com/sweetwords
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Det var verkligen jätte mysigt 😃
nouw.com/petraelisabeth
Lexochlogan
Lexochlogan,
så häftigt, här syntes det tyvär inte. alltså dina bilder, vill lära mig massor av dig ❤️ kan du inte ha (om du inte redan haft 😘) nått inlägg om hur du fotar.
nouw.com/lexochlogan
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Vad synd. Det var verkligen häftigt! Tack så mycket! Vad glad jag blir! Absout det kan jag ha 😃
nouw.com/petraelisabeth