Min julkalender: Lucka 9

Tänk att det redan är 2:e advent! Jag vaknade på mina föräldrars soffa av att någon skramlade i köket och det dunkla ljuset från en ny dag lös i genom fönstren.

Igår kväll firade vi min mormor som fyller 80 år den 13:e december. Vi samlades här hemma, åt mat, tårta, såg After Dark och film tillsammans. Sedan bestämde jag mig att sova kvar. Så eftersom min mormor fick sova i min säng, somnade jag på en bäddad soffa till julgranens sken.

Jag var fylld av den mest fantastiska julstämningen i går. Jag gick runt och mös hela dagen och ifall jag inte visste bättre hade jag trott att det var julafton morgonen därpå. Jag var fylld av en mysig glädje, där allt var lite vackrare och lite bättre än vad det brukar. Det var så mysigt att sitta vid den glittrande granen och känna doften av barr och koda när vi satt i soffan och såg film.

Och självklart har jag filosoferat lite. Min mormor fyller 80 år. Vi talade om händelser från när hon var ung och gämförde det med mina minnen idag och det är så otroligt häftigt att se hur mycket som har hänt på de år som skiljer hennes ungdom från min.

Min mormor har minnesbilder från Stockholm stad under andra världskriget. Hon har berättat många gånger om hur deras familj hade ett enormt säkerhets tänk. De konserverade mat ifall de skulle behöva klara sig flera dagar eller till och med veckor utan tillgång till mat. De säkrade hus, dörrar och fönster ifall kriget skulle anlända till Stockholms gator och hon har berättat om hur medierna rapporterade om vad som hände ute i världen. Jag kan knappt föreställa mig hur det kan ha vart.

En annan sak vi talade om var hur det var när hon gick i skolan och hur det var för mig. Till exempel hade min mormor välskrivning och skrivstil på schemat. Jag däremot, hade ett evenemang ett av åren där vi firade skolan som fyllde 50 år. Då hade vi gjort om alla lektioner till hur det hade sett ut på 40- talet. Jag minns framförallt en lektion vi hade i skrivstil där jag fick sitta på min vänsterhand under övningen eftersom jag var vänsterhänt. Sedan förklarade mig lärare att detta var så det kunde gå till eftersom man ansåg att alla barn skulle vara högerhänta. Vi försökte spegla en tid som min mormor faktiskt växte upp i.

De kvinnliga nobelpristagarna. Mormor fick boken som skrevs av pristagare nummer 2. Kvinnan längst till vänster i mitten.

Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att sitta på alla dessa minnen som ett 80-årigt liv har medfört. All glädje och sorg. All skratt och alla tårar. Det är tankar av ett helt liv som hon bär med sig inför varje händelse som komma skall. Det gör mig så nyfiken på vilka minnen jag kommer besitta när jag fyller 80 år. Jag hoppas i alla fall att jag har så tur.

Min mormor och Farmor.

Ni kanske undrar vad denna lucka egentligen handlar om. Men jag ville bara ta detta tillfälle och gratulera min mormor och hylla alla minnen och erfarenhet alla dessa år har gett henne.

Grattis på födelsedagen mormor!

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Kamilla,
Grattis till din mormor på den stora dagen. så mysigt kalas ni hade för henne.
kamillaskamera.com/
Amandizan
Amandizan,
Grattis till henne! Hon fick ju en jättebra dag med tårta och allt tror verkligen hon uppskattade denna stund med dig och er😊
nouw.com/amandizan
Johan
,
Grattis till din mormor 😊 Nej det med att vid den åldern se tillbaka på ett helt liv med allt som faktiskt skett under alla dessa år. Måste vara riktigt facinerande och intressant. Be henne skriva ner lite om sin barndom och andra större händelser genom hennes liv. Sånt är alltid intressant att gå tillbaka till i efterhand.
Marie,
Vilket helt underbart inlägg. Vilken text! 😭✨♥️🙏 sån känsla av både jul och hur du lyssnade in din 80åriga mormors story.. breathtaking. Ur den vinkeln berättat känner jag också att det är svårt att föreställa sig så mycket annorlunda livshistoria, samtidigt tänker jag på vår egen som också är omvälvande kring utveckling av teknik, mänskliga rättigheter och fria ordet.
Tack, för en text väl värd att läsa.
mariewigunsjo.se