Nypon, törn och vilda bär

Lördagen och söndagen ägnade sig jag och mamma ganska stor del av tiden åt att plocka kassar med bär som har poppat upp lite här och där på tomten och runt om på ängen bakom huset. Vi plockade havtornsbär från buskarna i trädgården, enbär på de vildvuxna buskarna, äpplen från träden bakom stenmuren, slånbär från buskarna på väg ner mot stranden och nypon som vi gjorde nyponmarmelad på. Tillslut hade vi en hel stor plastkasse fylld med bär som vi skulle ta med hem till Stockholm.

Det har verkligen vart så mysigt de här två dagarna då jag och mamma har gått från bärbuske till bärbuske och plockat mer och mer av alla naturens godsaker. Vi har läst på om de olika sorterna för att se hur man ska göra med dem och vad för smarriga saker man skulle kunna göra. Och för varje recept vi har läst om har vi insett att vi bara behövde mer och mer bär. Vi ville göra allt!

Men vi började med nyponen som vi plockade på vägen från badet redan i lördags. De växte vid stranden och lös alldeles röda mot den gråa naturen så vi bestämde oss för att plocka med oss några hem. Vi kom upp i över 1,5 kilo innan vi bestämde oss att det fick räcka. Vi skulle ju bli tvungna att rensa allt också.

Medan vi plockade nyponen läste vi om allt roligt man kunde göra med dom. Det fanns ju det vanliga, nyponsoppa till exempel. Men när vi kom in på recepten om nyponmarmelad var vi helt enkelt tvungna att prova. Så senare på kvällen blandade vi i ordning alla ingredienser och ställde allt på spisen.

Morgonen därpå njöt vi av smörgåsar med nygjord nyponmarmelad på mackan. Det var faktiskt riktigt gott!

Denna lilla nyponsats blev så lyckad att vi blev inspirerade till att göra mer. Så hela söndagen ägnade vi åt att plocka bär i det fina, varma vädret. Det var ett riktigt sommarväder med 22 grader i skuggan och gassade sol. Det kanske var höst enligt kalendern men det brydde sig i alla fall inte naturen sig om.

Vi började med att rensa havtornsbuskarna på bär, innan vi började plocka bladen från grenarna. Tydligen ska man kunna göra te av dem ifall man torkar den först.

Vi fortsatte ut på ängen och plockade slånbär, äpplen och enbär som man kan ha både som kryddor i matlagning, teer och ifall man vill göra olika safter. Vi fick ihop flera påsar och ändå såg det inte ut som att vi hade plockat något från buskarna. Men tur är väl det för då kan vi plocka ännu mer nästa gång vi kommer ner.

Jag har aldrig gjort såna här recept förut. Jag har plockat blåbär och gjort blåbärspaj men det känns inte riktigt som att det är samma sak. Detta känns mer avancerat och som ett riktigt hopkok av naturens mest värdefulla ägodelar. Jag har länge velat testa att göra mina egna marmelader, sylter och safter men jag har varken haft tillgång till bär eller vetat hur man gör. Men nu ska det bli ändring på det!

Jag hoppas att det blir riktigt bra. Jag ska fortsätta läsa på om de små bären som jag har plockat och sedan sätta igång med första receptet! Önska mig lycka till!

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Harriet,
Älskar havtorn, kokade nyss en kräm på dem. Så underbart gott. Och måste säga, ÄLSKAR dina bilder.
www.harrietgripenberg.com/blogg
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Åh låter jätte gott! Jag har hört att havtornsylt ska vara gott 😃 Tack så mycket! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Nilla,
Åh, så härligt med alla bär och frukter 😊 Tror aldrig ätit något med havtorn, men vet att det ska vara väldigt nyttigt. Underbara bilder!
blankatorpet.blogspot.com
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, så härligt! 😃 Ja, jag hade aldrig smakat det heller men jag gillade det väldigt mycket! Jag skulle rekommentera havtorn-te. Det var jätte gott! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Sandra,
så mysigt att bara kunna gå o lpocka sådär 😃
Sjukt vackra bilder också 😊
www.teamkjellstrm.blogg.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, det var så mysigt! 😃 Tack!
nouw.com/petraelisabeth
carolina,
Såå fina bilder 😊
carolinawindh.blogg.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
jessina
jessina,
Meeennnn sååå fin bilder och det såg mysig ut, och din tröja -> 👌😍
nouw.com/jessina
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! 😃 Det var så mysigt! Åh ja jag älskar den här tröjan, haha! Den har tomater på sig 😃 😃
nouw.com/petraelisabeth
Anette Herbalista ,
Vilka underbara bilder! Så mysigt ni ser ut att ha det! Vilka härliga nyponbuskar
www.herbalista.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack! 😃 Ja så härliga! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Veronica,
SÅ härliga bilder❤️❤️
www.nouw.com/bakaomat
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Jennie,
Vilka magiska bilder & mysigt med bärplockande 😍
beautyela.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack! Ja, så mysigt! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Lexochlogan
Lexochlogan,
Som alltid helt magiska bilder. Tänk vad kul med lite natur och frukt/bär plockning, du skapar magi av det mesta 😍
nouw.com/lexochlogan
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! 😃 Det var så roligt och mysigt! 😃
nouw.com/petraelisabeth
Bland Kastruller och Vinglas,
Visst är det härligt med vad naturen kan ge oss. Själv torkar jag äpplen till höstens frukostar och gör vinbärsgele till söndags steken.
Kram Kajsa
www.bland-kastruller-och-vinglas.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, verkligen! 😃 Låter underbart! Kram 😃
nouw.com/petraelisabeth