Öland del 3 》Fågelskådning

Vi hade ställt klockan redan dagen innan och när den ringde var det fortfarande kolsvart utanför huset. Vi smög upp och satte på tevatten som rök upp mot taket i ljussken från de tända ljusen. Sedan åt vi frukost medan sekundvisarna tickade. Vi hade en deadline. 08;28 gick solen upp bakom horisonten och vi skulle ända bort till Ölands södra udde, till platsen där långe Jan står.

För er som inte har vart där, är långe Jan en fyr som är placerad längst ner på Ölands södra udde. Nere vid vattnet har man en panorama vy på över 180 grader och, ifall man har tid, kan man se både soluppgång och solnedgång utan att behöva flytta sig en centimeter. Jag tror jag aldrig sett en sådan vacker plats här i Sverige.

Nere på udden finns även ett fågelcenter där de märker fåglar och där fågelskådare samlas för att studera arterna som passerar och gästar i Sverige. Det är ett stort forsknings område, och man kan förstå varför när man är där.

Det var dit vi anlände, tidigt på morgonen, innan solen hade hunnit gå upp. Bilresan från stugan tog nästan två timmar och när vi närmade oss började vi fundera på ifall det skulle vara värt det. Det blåste otroligt mycket! Regnet piskade mot fönsterrutorna och vi var tvungna att köra sakta på vägarna i det öppna landskapet. Men väl framme vid platsen kunde vi skymta den rosa ljusslingan vid horisonten och regnet var som bortblåst.

När vi gick ut på udden, längst ut såklart, träffade vid på ett par som stod där med långa kikare på stativ. Först trodde jag att de fotograferade, riktiga fotografer med långa objektiv. Jag kände min lite besvärad, där kom jag med min lilla kamera och ville fota denna vackra plats medan de "riktiga" fotograferande arbetade. Men när vi kom fram och hälsade på dem visade det sig vara fågelskådare som arbetade på platsen.

De berättade att de arbetade här på heltid och bodde i området. Sedan visade de oss de mest fantastiska sakerna i deras kikare, något vi aldrig hade sett ifall de inte hade vart där. Det första de visade var en rovfågel som åt på sitt byte, längre bort på udden. Vi kunde se den klart och tydligt genom kikaren och ifall vi ansträngde oss kunde vi skymta den med våra ögon också. Det var en Duvhök som hade fångar en vitkindad gås och den satt på den steniga strandkanten och åt. Det var helt fantastiskt!

Sedan visade de oss ett gäng sälar som lång och vilade på stenarna utanför kustkanten, på varsin sten som stack upp ur havet. De var riktigt söta! Så fluffiga och runda! De vilde och sträckte på sig där de låg. Gråa med långa morrhår sådär som knubbsäl ser ut. Mannen hjälpte mig att komma så nära som möjligt så att jag skulle kunna fotografera dem med min kamera. Så här blev bilden. Vi gick inte alltför nära, vi ville ju inte störa dem eller skrämma iväg dem.

Det var riktigt trevligt och vilken upplevelse! Paret berättade historien runt den gamla platsen och vad varje liten stuga hade använts till under åren. Han berättade om de gamla fyrvakterna och hur platsen hade sett ut och hur den hade förändrats. Det var väldigt fascinerande och då och då visade de djur som anlänt till platsen, i deras stora kikare.

Tillslut blev det dags att börja röra oss hemåt igen. Vi hade sett soluppgången och fått så mycket mer på köpet, tack vare dessa underbara människor. Det hade var väldigt blåsigt och vi var frusna ända in till skelettet så efter lunch kändes det som att det var dags. Då hade vi ändå vart där i nästan sex timmar.

Men vilken otrolig upplevelse det blev! Det var fantastiskt att få se dessa rovfåglar och sälar i verkligheten. Det här är någonting man bara ser på tv, på naturprogram! Nu fick vi uppleva det på riktigt! Jag tänkte på det när vi satt i bilen, påväg där ifrån. Vilka underbara människor det finns. De var så engagerade i det de gjorde och de delade med sig av ren natur till oss som stod där som nyfikna turister i en magisk värld. Tack vare deras engagemang gav de oss en upplevelse som vi antagligen aldrig skulle fått vara med om annars, något som antagligen är vardag för dem. Men deras underbara, öppna sett att vara, gav oss en upplevelse för livet. Jag bestämde mig, där och då, att jag ska försöka bli som dem och bjuda in vem som helst som är intresserad av det jag håller på med. Att inspirera och vecka intresse om det som förgyller mitt liv men som någon annan kanske aldrig har upplevt förut. Kanske hjälper man någon att hitta en ny syn på livet eller till och med finna sig själv?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Filippatipsar
Filippatipsar,
Såå himla fina bilder och vad mysigt med fågelskådning på Öland! Visst är öland helt fantastiskt! Jag är så glad att jag bor nära till Öland, så jag kan åka dit när jag vill typ. ❤️
nouw.com/filippatipsar
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Ja det var fantastiskt och så spännande att få se dessa djur i verkligheten. Vad lyxigt att bo så nära! Vart bor du någonstans? N blev jag nyfiken 😁
nouw.com/petraelisabeth
Filippatipsar
Filippatipsar,
Ja, det är det verkligen! Jag bor i Kalmar, så det är inte alls långt bort!
nouw.com/filippatipsar
Filippatipsar
Filippatipsar,
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Aa okej då är det verkligen nära! 😍
nouw.com/petraelisabeth
deniseeelarsson
deniseeelarsson,
Fina bilder! Älskar Öland ☺️
nouw.com/deniseeelarsson
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Det gör jag också 😍😍
nouw.com/petraelisabeth