Snöstorm på Öland 》Del 1

Igår, mitt på dagen, satte vi oss i bilen för att köra mot Öland. Som antagligen ingen har missat så har en storm dragit in över Sverige och utsatt oss för ett fenomen som kallas för Snö kanon. Detta uppstår när kall luft strömmar in över relativt varmt vatten som gör att vattnet dunstar och bildar snömoln. Detta resulterar i riktigt kraftiga vindar och otroligt mycket snö på kort tid. Men när vi satte oss i bilen tänkte vi "hur illa kan det bli?".
Under bilresan fick vi uppleva både snöstormar som skymde sikten och blå himmel som lurade oss att tro att ordet storm var en överdrift. Det var mycket snö, absolut, men inte tillräckligt för att få oss att tänka att Öland kanske inte skulle vara en så bra idé denna vecka.
När vi närmade oss Kalmar fick vi även bevittna en otroligt vacker solnedgång som fick hela himlen att lysa upp i nyanserna blå, rosa och lila. Det var så vackert!
Sen kom snön....
När vi hade kört över Ölandsbron och anlänt ute på Östersjön började vinden tillta och snön började falla igen. Vi insåg att stormen antagligen inte slagit till här än och vi ville helst hinna fram till stugan innan det var dags.
När vi hade kommit fram till vägen som ledde fram till vår stuga såg vi att den inte hade blivit plogad. Dessutom är det ett så platt landskap här att vinden tar med sig snön som lägger sig i stora högar på olika platser. Det var tur att vi hade jeepen för pappa körde rakt ut på den snötäckta vägen mot stugan.
Efter att vi hade packat in våra väskor i stugan bestämde vi oss för att parkera bilen nere vid hamnen istället för vid stugan. Vi hade nästan inte kommit fram på grund av den tjocka snön och vi ville inte riskera att bli insnöade här. Så vi klädde oss så varmt vi kunde och hoppade in i bilen för att köra tillbaka.
Nu hade stormen börjat ta fart på riktigt. Det blåste otroligt mycket och snön yrde fram längst marken. Vi hade klätt oss varmt och led inte av den isande vinden och vi hade dessutom utrustat oss med pannlampor för att hitta tillbaka i mörkret till stugan. Så där och då började vi vandringen genom mörkret.
Det var riktigt vackert! Jag njöt verkligen av vädret, mycket tack vare alla våra kläder som höll oss mysigt varma. Ljuset från pannlamporna fick snön att reflekteras som vita sträck framför våra ansikten och vi vadade fram i den tjocka snön. Tillslut kom vi tillbaka till stugan och in i värmen igen.
Vi satte på radion för att lyssna till väderleksrapporten för natten och morgondagen och hörde att stormen skulle slå till som starkast över Kalmar och kustområdet mot Östersjön under morgondagen och natten till på onsdagen. Vilket är precis där vi befinner oss just nu. Som tur är har vi förberett oss med vatten, mat och värme så det är ingen fara för vår del. Däremot ser jag väldigt mycket fram emot att få uppleva stormen i första hand under tisdagen! Ifall du vill hänga med så kan du gå in på min instagram. Där kommer uppdateringar från stormen här ifrån Ölands kusten.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

lillfoppan
lillfoppan,
jag har hört om ovädret på Öland, hoppas det avtar!
nouw.com/lillfoppan
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja! Det avtog efter ett tag, men vilket väder vi fick! Haha 😁👌
nouw.com/petraelisabeth