Snöstorm på Öland 》Del 2

Det är dag två här på Öland och stormen har verkligen slagit till på riktigt. Under natten ökade vinden successivt och på morgonen när vi vaknade blåste det storm. Men bara ibland.
Jag berättade ju om fenomenet "snökanon" i förra inlägget. Det är kraftiga snöstormar som kommer in över fastlandet vid kuster då temperatursskillnaden påverkar luftströmmen och luftfuktighetens rörelser. Men det fina med detta är att stormen blossar upp och lugnar ner sig, innan den blossar upp igen.
På morgonen bestämde vi oss för att gå ner till hamnen för att få se stormen med egna ögon. Öland ligger ju mitt i Östersjön så denna plats var mitt i stormens öga, kan man säga. Därför bestämde vi oss att vi skulle gå ut i stormen nu när vi ändå var här.
Väl nere på stranden kunde man verkligen se stormen bulla upp sig där ute över vattnet. Vattnet sögs upp från havet och bildade gigantiska moln som hotade med att ta över hela världen. Där vi stod för tillfället blåste det kraftigt men solen sken på oss och gav ifrån sig en trygg värme. Vi bestämde oss för att gå ut på piren som brädde ut sig framför oss.
Väl ute på piren beundrade vi stormen där ute på vattnet innan vi insåg att konturerna av vågor, vindkraftverk och sjömärken sakta försvann när de ersattes av susande snöflingor. Stormen var på väg mot oss och det var för sent att gå på den smala bryggan in mot land. Vi stålsätta oss för att möta snökanonen som var på väg mot oss.
Woooow vilken vind! Allt försvann och vi kunde inte ha gått tillbaka längs bryggan även om vi hade velat. Vi kunde inte ens se den. Vinden slet i våra kläder och snön piskade oss i ansiktet. Jag var helt upprymd över att vi faktiskt stod här och fick uppleva en riktig snökanon. Det är första gången för mig och det kan dröja flera år innan detta fenomen uppstår igen. Sist var ju som sagt i Gävle 1998, och så nu 27 februari 2018.
Min mamma hade en stor rödnyanserad halsduk virad runt ansiktet för att skydda sig mot den isande vinden. Halsduken flög åt alla håll i den hårda vinden och jag tyckte det var så coolt att jag var tvungen att fotografera det hela. Jag tyckte faktiskt det blev ett väldigt bra porträtt. Vad tycker du?
Tillslut avtog snön och vindkraftverken och hamnen bakom oss blev sakta synliga igen. Dock höll vinden i sig även fast det inte blåste lika hårt som under själva snökanonen. Vi valde ändå att gå tillbaka in mot land och fortsätta vår promenad längs strandkanten i stället.
Föresten! Jag lyckades sätta ihop ett litet klipp från dagens storm. Jag la ut den på min instastory men jag tänkte dela med mig av den här också! Här kan ni verkligen se när snökanonen slår till!
Hoppas att du hade det bra under stormen och glöm inte att klä dig i varma kläder och skor om du ska gå ut! Annars njut av detta galna väder så välkomnar vi våren med öppna armar om ett par veckor, för hoppningsvis!

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer