Tbt! Midsommar

Det är midsommarveckan denna vecka och jag tänkte börja med att dela med mig av lite bilder från förra midsommar bara för att bidra med lite stämning.

Så länge jag kan minnas har jag firat midsommar i Vaxholm tillsammans med Sagas familj. Först var det bara vi, min familj och Sagas. Sedan har vi bara blivit allt fler. Midsommar börjar med att vi sover över från dagen innan för att vakna tillsammans på midsommardagen. Vi äter frukost och gör i ordning maten och oss själva medan gästerna trillar in.

Det börjar ofta med att vi gör blomsterkransar av ståltråd och blommor som vi plockar från trädgården i Vaxholm. När vi var små gjorde våra föräldrar dem åt oss, nu gör alla sina egna kransar. Det här tar lite tid och vi turas om medan maten görs i ordning och alla saker plockas fram. Men det här är en riktig mysig stund som verkligen är helig i mina ögon. Självklart måste man ha en blomsterkrans på midsommar!

Sedan, när klockan börjar närma sig dansa-runt-midsommarstången-tid (jag kommer aldrig ihåg när det är) packar vi ner allt i en dragvagn och tar ner det till en stor äng där de reser midsommarstången så småningom. Vi breder ut våra filtar, packar upp all mat och njuter av en stor picknick mitt på ängen. Det är så mysigt!

Jag och Saga brukar gå och hjälpa till att klä midsommarstången. Förr kläddes den nere vid hamnen och sedan bars den till ängen innan den restes. Vi hamnade till och med i en bok där jag med ett brutet nyckelben och sommarklänning tillsammans med Saga, hel och med sommarklänning, kikar fram genom en sån där stor midsommarkrans som brukar hänger på ena sidan av stången. Hehe, det är en riktigt vacker bild.

Nu kläs stången på ängen där den sedan blir rest. Jag vet inte varför de ändrade den traditionen, lite synd, men det är ända fint!

En annan sak som händer är att det är fullt med turister som är där, hjälper till med att klä stången, snor åt sig blommor för att binda sina egna kransar och fotograferar. Jag vet inte hur många bilder jag och Saga har hamnat på genom åren. Det är både de som tar kort på avstånd på oss när vi klär midsommarstången till de som kommer fram och frågar ifall de kan ta kort på oss. Haha ja, det är bara roligt.

En annan person som alltid brukar leta upp oss är en fotograf. Han som tog bilden på oss när vi kikade fram genom den stora midsommarkransen. Han har tagit en bild på oss varje år sedan dess. Jag har en bild på honom här ovanför som är från förra året. Det har blivit en del av traditionen. Han kallar oss "midsommarflickorna".

Efter midsommarfirandet nere på ängen brukar vi gå upp till huset igen, göra i ordning för middag och umgås ute på terrassen. Där sitter vi resten av kvällen, lyssnar musik, spelar spel och njuter av sommarvärmen (förhoppningsvis).

Vi brukar vara uppe långt in på nästa dag, inlindade i varma filtar för att se solen gå upp över vattnet. Jag hoppas verkligen att vi gör det i år igen.

Jag nämnde förut att denna midsommar är mer speciell än andra och jag tänkte tala om varför. Det var länge sedan jag firade en "riktig" midsommar efter alla våra traditioner. Det har varit någonting som har kommit i vägen varje år. Några saker har vart jobb och jobb och jobb och jobb. Förra året hade jag arbetat natt fram till midsommardagen, satt mig på ett tåg från Falun samma morgon och åkt ut till Vaxholm vilket resulterade i att jag var heeeelt slut och somnade. Så jag är mer än helt och håller exalterad över att få fira en riktig midsommar igen!

Btw, min profilbild jag har på sociala medier är tagen på en midsommar av Andreas när vi binder blomsterkransar. Jag tycker om den bilden jätte mycket men det är också ett äkta leende på den bilden. Tagen under ett ögonblick som var absolut perfekt.

Har du några midsommartraditioner?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Lexochlogan
Lexochlogan,
vi äter alltid lunch hos mina föräldrar och firar midsommar med goda vänner på samma plats varje år, kul med trafitioner
nouw.com/lexochlogan
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Låter mysigt 😃 Det är riktigt roligt med traditioner. Det blir både nostalgi och förväntan på samma dag 😊
nouw.com/petraelisabeth
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Dunderhärliga bilder verkligen! <3
nouw.com/emmaengstrom
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229