Throwback 》Adventure at sea

Jag tittade igenom bilder ifrån min Facebook här om natten och kastades tillbaka i tiden till en livstid av sommar och äventyr till havs. Jag vet inte hur många minnen jag har ifrån långa sommardagar som aldrig tycks ha ett slut, bad efter båten under stillsamma dagar till havs och vågor stora som båten själv som skapade ett pirr i magen i varge nedförsbacke. Med dessa bilder rullande framför näthinnan tänkte jag dela med mig av mina 10 bästa minnen ifrån mina somrar till havs.

10 minnen från havet

1. Ett av mina starkaste minnen jag har ifrån somrarna till havs är när vi badade efter båten medan vi seglade mot horisonten. Vind i seglen är något som man vill ha men något av det bästa jag visste var när det var praktiskt taget vindstilla. Jag och min bror sprang ivrigt runt på båten och knöt ihop tamparna till ett långt rep, vi satte ihop fendrarna (de där man sätter mellan båtarna) för att ha någonting att åka på, sedan åkte badkläderna på och stegen ner i vattnet. Missförstå mig rätt, vi kanske inte gjorde mer än 4 knop men tro mig när jag säger att det är tillräckligt fort för att man ska behöva hålla hårt i badkläderna!

2. Att säga att mina somrar tillsammans med min familj har gjort mig till den jag är idag skulle vara en underdrift. Jag skulle nog kunna påstå att allt jag är idag har grundat sig i dessa somrar. Ett av de personlighetsdrag som jag och min bror besitter är att vi båda är väldigt lugna. Själv tror jag att det härstammar ifrån havet. Att vara ute till havs utan någon kontakt med omvärlden, att se vågorna slå längs båtens sidor medan dagarna flyter samman till ett och samma nu, har gjort att jag har lärt mig se det som finns framför mig, istället för att bara se dit jag är på väg.

3. Att bada är ett måste när man är vid havet och oj vad jag har badat! Jag har badat efter båten, tidigt på våren efter att isen har smält, sent in på hösten innan mina föräldrar sagt att jag inte fått längre, för att det är för kallt. Jag har badat ofrivilligt, med kläderna på när jag har råkat trilla i för att jag lutat mig lite för långt ut över relingen. Jag har badat med både täcke och kudde när jag har försökt smyga mellan båtarna, tidigt på morgonen när alla andra sov. Jag och min bror har blött ner hela förpiken, där vi skulle sova på kvällen, när vi öppnade luckan längst fram i fören för att se den stora vågen ifrån Gotlandsbåten, även fast pappa sa att vi skulle hålla oss inne. Oj vad vi skrattade! Det var även under dessa somrar då jag insåg hur otroligt mycket jag älskade att vara vid vattnet och där jag utvecklade ett av mina största intressen. ⤵

4. Det var nog inte bara jag som älskade livet till havs. Jag har många minnen av att vi var på väg mot en destination och sedan fortsatt, förbi ön, långt ut till havs. Mina föräldrar har tagit med mig och min lillebror på långa seglingar, där dagen övergått till natt och där vi har suttit längst fram i fören och sett på när solen gått upp rakt framför oss. Jag måste säga att detta är en frihetskänsla större än någon annan jag upplevt.

5. Jag och min bror har kommit varandra närmare än vad vi någonsin skulle gjort ifall det inte vore för våra somrar tillsammans. Jag har många minnen av att vi suttit längst fram i båten, med benen dinglandes utanför kanten, medan vi hittade på sånger som vi sjöng högt för att överrösta vinden. Jag har även minnen av att vi suttit och hållit i oss stenhårt medan vi studsade högt i varje våg under de stormiga dagarna. Sedan jublade vi högt när det kom en våg som var tillräckligt stor för att skölja över oss båda två. En annan lek vi hade var att vi skulle ligga med huvudet åt det håll det lutade, med huvudet över kanten på båten. Jag minns att det kändes som att vi hängde upp och ned. Jag inser idag att våra föräldrar måste känt paniken sprida sig genom kroppen många gånger när de såg vad vi höll på mig där framme. Men roligt hade vi och oj vad vi skrattade!

6. Under dagarna på land var vi tvungna att få kontakt med vår kreativa sida. Det fanns inte mycket att göra på öarna runt om i Östersjön om man ser på det ifrån dagens mått. Inget internet, ingen film eller tv., inte ens musik! Att sätta en platta i handen på oss barn när våra föräldrar behövde lugna oss, fanns inte. Där emot var möjligheterna oändliga! Vi utforskade öarna och lekte i skogen tills det var dags för mat, vi lärde oss teckna båda två och jag tror även att det är där ifrån vårat intresse att fotografera och filma kommer! 

7. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Att spendera somrarna till havs har lärt mig att koppla av och vara här och nu. Jag minns att den första veckan på sommaren var jobbigast. Det fanns ett spring i benen och en känsla av att ha myror i hela kroppen, på grund av ett begär att bli stimulerad och att ha någonting att göra. Vi hade riktigt tråkigt! Med risk för att låta gammaldags måste jag påstå att det var en avgiftning för psyket! I slutet av sommaren var det helt annorlunda. Jag minns att jag gick upp en morgon, tog en kudde och lade mig på bommen på masten för att se på molnen som dansade över himlen. Där låg jag hela dagen och föreställde mig hur molnen förvandlades till djur och andra figurer, för att sedan inse att det var kväll och det var dags för middag. Stress fanns inte där längre.

8. Men det är inte bara sommar, sol och lugna dagar till sjöss. Jag minns en dimma som var så tjock att vi knappt kunde se fören på vår egen båt. Det var som att segla i spökatten. Runt omkring oss hördes tutorna ifrån de stora skeppen på farleden som meddelade till alla småbåtarna att flytta på sig, då de såg lika mycket som vi. Ett annat minne är ifrån en stormig natt där vi vaknade av ett högt brak som fick hela båten att skaka. Alla fyra var uppe på benen på bara några sekunder och vi tog oss ut i regnet som piskade oss hårt i ansiktet. Seglet hade blåst upp i stormen och dragit med sig båten så att ankaret hade lossnat och vi var på väg upp mot klipporna. Jag minns även känslan när vi seglade på öppet hav i ett åskoväder och min pappa sa åt oss, mig, min bror och min mamma, att gå in i båten medan han seglade oss till säkerhet, till land.

9. Jag har lärt mig mycket under mina somrar med min familj. Ända sedan jag och min bror var små har livet till sjöss gett oss ett ansvar och en utbildning i samarbete. För att kunna vistas på en båt, inte större än 10 meter, krävs det tålamod och välvilja. Mina föräldrar har låtit oss vara med och låtit oss vara en del av besättningen och det är så jag har vuxit upp. Jag minns att min mamma lärde oss att styra båten, hur man beräknar vinden till sin fördel och hur man använder sig av vågorna för att undvika att tappa fart. Min pappa lärde oss att navigera, hur man läster "skyltarna" till havs och hur man väjer för de stora båtarna på farleden och för grund.

10. Men framförallt minns jag alla underbar stunder tillsammans. Jag minns alla sena sommarkvällar då vi satt inne i båten och mamma läste för oss innan vi skulle sova, till ljuset av lyktan som ända ljuskälla. Pappa satt mitt emot med kartan utvecklad på bordet, med kompass och räkneblock och mätte distanserna över haven, då han planerade morgondagens äventyr.

Hur brukar ni spendera era sommar? Har ni några underbara sommarminnen?
Love! Petra Elisabeth

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

  • Summer

Gillar

Kommentarer

KellyEricsson
KellyEricsson,
Va gärna med i min veckans blogg tävling<3
nouw.com/kellyericsson
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Absolut! Ska gå in och kolla! Glöm inte att delta i min med! 😊 // Petra Elisabeth
nouw.com/petraelisabeth
roojda
roojda,
Fina bilder 😊
nouw.com/roojda
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket 😃
nouw.com/petraelisabeth
IP: 82.99.3.229