Vegetarisk curry med lime och honung

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag funderat på att börja göra mat som är bättre anpassat till årstiderna och det som finns tillgängligt för oss här i Sverige under de olika månaderna. Detta är någonting som jag verkligen är intresserad av och medan jag håller på att lära mig att laga mat tänkte jag att jag kunde bygga upp kunskaperna med recept som är goda men även bra för både hälsan och miljön! September kommer bli lite av en testmånad för mig för att se ifall detta är någonting som jag vill ha med nu när jag bygger upp min blogg. Ni kan ju berätta vad ni tycker! 

Recept

Jag tänkte börja denna serie med att berätta om en måltid som har blivit lite av en favorit för mig! Det är en snabb rätt som är enkel att laga och där det finns oändliga möjligheter. Jag talar om den vegetariska curryn med lime och honung.

Denna är en favorit nu när jag har börjat skolan igen och går mellan skolbänken och patientsalarna på cardiologen. Denna rätt går fort att laga, man behöver inga förberedelser (förutom att ha ingredienserna hemma) och det är perfekt som matlådor dagen efter, god både varm som kall.

Ingredienser:
▪ Olivolja
▪ ca 250 g Kik ärtor
▪ ca 300 g Kidneybönor
▪ 400 g Kokosmjölk
▪ 1 klick Honung
▪ 1 st Lime
▪ Ingefära
▪ 2 Vitlöksklyftor
▪ En klick Sriracha hot chili sauce OBS! stark!
▪ Kryddor: salt, curry, gurkmeja
Du kan välja att servera detta med ris, pasta eller att äta detta som det är.

☆ Här finns många möjligheter, du kan välja att fylla ut med paprika, blomkål, broccoli, tomat, frön och nötter. Ifall du vill göra denna måltid icke vegetarisk kan du även tillsätta kyckling. Du kan helt enkelt göra denna rätt till din egna favorit genom att tillsätta de saker du gillar! Jag använder mig ofta av hackad gullök, paprika, blomkål och sedan toppar jag med cashewnötter. Mums!

Gör såhär:
Skölj av kikärtorna och kidneybönorna under rinnande vatten medan du värmer upp oljan som du ska steka i, lägg sedan i bönorna i grytan. Förbered ingredienserna, skär upp grönsakerna i lagom storlekar och pressa vitlöken över bönorna. Du kan även riva ingefäran ner i grytan medan du rör om. Ifall du vill ha i dina andra valda ingredienser är det dags att lägga ner dem nu. Du behöver inte steka detta länge, bara tillräckligt för att de ska värmas upp. Tillsätt nu kokosmjölken i grytan och rör om. Tillsätt en klick hånung och siracha såsen men ta det försiktigt eftersom det är lätt att det blir för starkt, krydda och smaka av. Tillsatt till sist saften från en halv lime i grytan och rör om.

Jag hoppas att du gillar detta recept! Tipsa gärna om andra recept som du har testat så ska jag passa på att prova lite ny mat!
Love! Petra Elisabeth

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer